ODE PSX-hez és Dreamcast-hez

Az admin banda tagjai között vannak lelkes retro gamerek és szerintünk a fórum tagjai között is akadnak, így mindenképpen említést érdekel a következő két kütyü.
Mindkettő egy hardveres emulator, mely a méltán sikeres Playstation (PSX, PS1) és a SEGA utolsó konzoljának, a Dreamcast-nek hivatott kiváltani az optikai egységét SD kártya használatával. (Ezek az angolul csak Optical Disc Emulator-ként ismert eszközök, pl. xKey.) Természetesen még mindkét projekt erősen a fejlesztési fázisban van, igaz az első prototípusok már napvilágot láttak és ígéretesnek tűnnek.

Az ODE a két gép esetében több előnyt jelent, mint a biztonsági mentéseink használatának mellőzését. De konkrétan mit is?

A PS-nél:
- nem kell chip-ekkel bajlódni (na ez az amit mostanság már baromi nehéz beszerezni és utángyártani pedig macerás)
- nem kell CD-vel szórakozni ( megfelelő minőségű lemez beszerezése, kiírása a megfelelő sebességgel mind-mind idő, pénz és macera)
- a PS lézerfeje már korában is a pocsék minőségéről volt híres, ha megadja magát, akkor lehet a bontott után kutakodni a neten
- a CD-ROM 2x sebességgel bír, ami a töltési időt adott esetben jócskán megnövelheti

A Dreamcast-nél:
- ugyancsak megfeledkezhetünk a nyersanyagról, (Pl: "Úúú honnan szerzek 99 perces lemezt?")
- a mindenféle kiherélt, több lemezre osztott rip helyett, lehetőségünk adódik TOSEC dumpokat használni, ami megfelel a GD-ROM-ok 1:1-es másolatának
- a GD-ROM olvasási sebességénél esetlegesen gyorsabb töltési időt is elérhetünk

Itt megjegyezném, hogy a DC-hez már most is elérhető egy, a kínaikak által gyártott SD kártya illesztő, de az soros porton keresztül kommunikált a géppel, így meglehetősen lassú. Élvezhető minőségben csak olyan játékok futtathatóak vele, melyek menet közben nem töltenek sokat a lemezről. Ilyenek pl. a gépre írt emulátorok.

Végezetül a cikkünk témájához: egyik project, se "open source" vagy "DIY" kategória, ergo mindenképpen a pénztárcánkba kell nyúlni az eszközök beszerezéséért. Amennyiben a Dreamcast verzió révbe ér és beszerezhetővé válik, úgy mindenképpen kaptok róla egy részletes tesztet.

Linkek:
Dreamcast ODE aka Genesis
PSX ODE aka Project PSIO

Ha csacsogni akarsz a témáról a fórumon:
Dreamcast topikunk, Playstation topikunk