Winbondos DVD Drive Unlockolás

Na akkor egy rövid leírás az Unlock menetéről Winbond-os chip-pel szerelt meghajtó panelek esetén, ahogy nekem sikerült.

Megjegyzés: az xboxklub.hu közössége, tutorok írói nem vállalnak felelősséget a konzolod tönkretételéért, illetve a leírás használatáért.

Mivel a konzolod módosítása garanciavesztéssel jár, és bizonyos jogokat is sért, kizárólagosan saját felellősségre használd azt, a leírás csupán tájékoztató jellegű. 

Feltételezem, aki nekifog, előtte meggyőződik arról, hogy olyan PC-vel, illetve illesztő eszközzel rendelkezik ami lehetővé teszi a drive olvasását, illetve vendor módba tételét.
Ezért ennek feltételeit és lehetőségeit most nem részletezem.
Nekem a PC megfelelő és plusz rendelkezem egy CK3 kittel amivel csak a szükséges tápot adom, illetve ki-be tudom kapcsolni azt.

Legelőször mindenképpen olvassuk ki a gyári tartalmat, enélkül semmi esetre se kezdjük el a műveletet!!!

Ha megvan a gyári tartalmunk, mentsük el (mint azt minden drive típusnál) a későbbi műveletek elvégzésére gondolva!

Nem árt, ha előtte figyelmesen végignézzük a Geremia által készített videót párszor, akkor nem kell kapkodnunk a művelet közben, hogy mi is jön most, vagy mit kell most csinálni.

A szükséges eszközök, egy gravírozó szerszám (lehet forgó és rezgő is mindegy nekem forgó van), egy abba való megfelelő gravírozó hegy (elvileg 0.8 mm-es, de nekem csak 2.5 mm-es volt készleten azzal is ment), és egy 100 ohm-os ellenállás.

Az ellenállást a drive panelen a 3.3v-os táppontra forrasztjuk és úgy hajlítjuk a másik szár vezetékét, hogy a gravírozó szerszámunk hegye a gravírozás (vésés) teljes időtartama alatt hozzá érjen. Ergo a 3,3v-ot a szerszám hegyére vezetjük.

A chip-en a mellékelt ábra (lentebb) szerinti kalibráló vonalakat bekarcoljuk karctűvel, vagy szikével (nekem már megy anélkül is) hogy pontosan tudjuk a beavatkozás helyét (koordinátáját) és irányát. Az irányt a harmadik (ferde) karcolás adja, abban az irányban helyezkednek el a chip belsejében a vezetékek.

Ha ezzel is megvagyunk, következhet a tényleges művelet amit lépésenként írok le:

1. Nyissuk meg a JungleFlashert és ismertessük fel a drive-unkat vele a szokásos módon. Jegyezzük meg a port számot (pl. CC00).

2. Indítsuk el dos parancssorból az unlockSPI.exe fájlt a sata port számot mögé írva. (pl. unlockSPI CC00).

3. A program fel fogja ismerni a winbond chip-et és kiírja hogy Lock-olva (zárva) van FW és SW törlésre és olvasásra. Egyúttal felajánlja a nyitási művelet elkezdését. Itt gépeljünk be egy „y”-t és nyomjunk entert.

4. A folyamat elindul, majd várakozó állásba kerül.

5. Ekkor szépen ügyesen a fentebb leírt ponton elkezdjük vékonyítani a chip tokozását a gravírozó géppel, ügyelve hogy a 3,3v-ot mindig megkapja a szerszám hegye.

6. Kb. egy mm-t kell mélyíteni az árkot, ha mindent jól csináltunk (nem kell a szerszámmal elérni a vezetéket!!!) és kellőképpen kevés választ el a fémes kapcsolathoz, a program néhány másodperc alatt kinyitja nekünk a drive-ot. Ezt a SPI Status Register 00 és a !!! UNLOCKED !!! felirat bizonyítja is.

7. Jungle Flasherben ellenőrizzük a státuszt és a megfelelő hack-elt firmware-t írjuk bele.

8. Ha készen vagyunk, újra futtassuk az unlockSPI.exe-t, ismét fel fogja ismerni a drive-unkat viszont most a zárás elvégzésére tesz fel egy kérdést.

9. A meghajtó visszazárásához nyomjunk szintén egy „y”-t!

Ezzel készen is volnánk. A következő flash-eléskor már nem kell faragnunk semmit, csak egy megfelelő elektromos tér előállításával a chip felett (pl. piezo öngyújtó szikrája) tudjuk a drive-unkat nyitni.

Nagyon vigyázzon mindenki, mert örökre tönkre teheti e meghajtóját ha nem megfelelő körültekintéssel dolgozik.

A tutort készítette: levis4

MInden jog a készítőn kívül: xboxklub.hu