Xbox 360 hibakódok, hibajelző fények, másodlagos hibakódok

Xbox360 hibajelző fényeinek azonosítása és másodlagos hibakódok jelentései

Ezzel a leírással szeretnék egy kis segítséget nyújtani azoknak, akiknek a gépük valamilyen belső probléma miatt hibakódot ír ki vagy rosszabb esetben piros jelzőfénnyel adja tudtunkra, hogy nem hajlandó működni. Mivel az

Xbox 360 gépek sorozatára mindent mondhatunk, csak azt nem, hogy összességében egy stabil hardver.(Persze ez is változó, van, akiknek gond nélkül üzemel az első szériás gép, de sajnos van olyan is, aki már a sokadik

Xbox 360is túl van)Sok találgatás, pletyka látott napvilágot a kezdeti nagyszámú meghibásodásokkal kapcsolatban. Valaki esküszik az extra hűtésre, valaki szerint az alkatrészek minőségével van a probléma. Egy biztos, sokaknak költözött már a gépe az örök vadászmezőkre ahhoz, hogy komolyan vegyük a dolgot. Így most a meghibásodásokat követő "titokzatos" hibakódokról szeretnénk kicsit fellebbenteni a fátylat. Ez a hibakód leírás 100%-osan nem hivatalos, így a benne leírtakért semmiféle felelősséget nem vállalok(unk) Lelkes amatőrök próbálgatások és a puszta vakszerencse segítségével gyűjtötték össze a lenti kisebb adatbázist, ha bárki rájön valamilyen új dologra, kérem, hogy azonnal jelezze! A leírás az Xbox-Scene fórumában nyilvánosságra hozott adatok alapján készült+(saját tapasztat és összegyűjtött külső megbízható infók). Senkinek sem javaslom, hogy az itt leírt „diagnózisok" alapján esetleg otthoni javításba kezdjen. A garanciális gépeket (és a nem garanciálisokat is) bízzuk inkább a szakszervizre!

További információkért a:

Magyar MS telefonos ügyfélszolgálat hívható hétfőtől-péntekig, 09:00 - 17:00 óra között

Tel.: 0680018590


Hibakódok!

Ha valamilyen probléma van az Xbox360 konzollal, akkor a „Ring of Light" köríven található ledek pirosan villognak, előre letárolt sémák alapján. Összesen 4 szakaszra van bontva a kör, ha megnézzük melyikek, villognak, akkor nagy valószínűséggel következtetni tudunk a hiba forrására. Bizonyos esetekben a ledek villogásán túl a képernyőn megjelenik egy hibakód is, ezek elemzése lentebb található. Nézzük a villogó szakaszok alapján, milyen hibaforrások lehetségesek:

1. Mind a négy szakasz pirosan villog

Oka: a gép nem tud kapcsolatot létesíteni az AV kábellel
( )
( )

Elhárítás:
- Győződjünk meg róla, hogy az AV kábel helyesen van csatlakoztatva a géphez, ütközésig benyomva.
- Húzzuk ki, majd csatlakoztassuk újra az AV kábelt a géphez.
- Ha továbbra is villognak a ledek, akkor a kábel végén található lévő fémrészt (ahol a géphez csatlakozik) óvatosan töröljük meg egy száraz ronggyal.
- Ha az AV kábel helyesen van csatlakoztatva, de a ledek még mindig villognak, próbáljunk ki egy másik AV kábelt, ha tudunk szerezni valahonnan egyet.
 

2. Az első, harmadik és negyedik szakasz villog
Oka: általános hardware hiba
( )
( )

Elhárítás:

- indítsuk újra a konzolt
- ha az újraindítás nem segít, hajtsuk végre a következő lépéseket egymás után:
- kapcsoljuk ki a konzolt
- húzzuk ki a gépből az AV kábelt és a hálózati kábelt
- húzzuk ki a konnektorból a tápkábelt
- dugjuk a vezetékeket újra vissza
- kapcsoljuk be a konzolt
- amennyiben ezek nem segítettek, akkor kapcsoljuk ki a konzolt, távolítsuk el a merevlemezt a tetejéről, és kapcsoljuk be újra. Ha már nem villog a 3 led, akkor kapcsoljuk ki a gépet, helyezzük vissza a merevlemezt és kapcsoljuk be újra a gépet.
- Figyeljük meg a tápegységet: a rajta lévő lednek zölden kell világítania még akkor is, ha a gépen a 3 led pirosan villog.

3. Az első és harmadik szakasz pirosan villog
Oka: Túlmelegedés
()
()
A túlmelegedés okozhat fagyást a játékok futtatása közben, de külön kell választani a játékban található hibák miatt bekövetkező fagyásoktól. Ha például mindig ugyanazon helyen fagy le a játék, vagy a „Guide" gomb benyomásakor, akkor ott szoftveres hiba van, nem túlmelegedés.

Elhárítás:
- Hagyjuk lehűlni a gépet, 15-30 percig is eltarthat. Semmiképpen se kapcsoljuk be a gépet, amíg érzékelhetően forró külső tapintásra.
- Győződjünk meg róla, hogy a gép hátulján található ventillátorok helyesen működnek és fújják kifelé a gép belsejéből a forró levegőt.

Megelőzési tanácsok:
- Tartsuk jó szellőző helyen a gépet, ne legyen akadályozva a légmozgás semmilyen irányból sem. Zárt polcrendszerbe, állványzatba semmiképpen se tegyük.
- Ne használjuk a gépet hőforrás közelében, de nem csak a radiátort vagy hősugárzót kell elkerülni, hanem akár a nagyobb teljesítményű erősítőket is.

Gyakori hiba:
- sokan azt gondolják, hogy felmelegedett gépüket követlen hidegnek kitéve megoldja a túlmelegedést. Semmiképpen se tegyük a hűtőbe, vagy a kinti hidegbe a gépet. Ezek az elektronikai berendezések szobahőmérsékletre lettek tervezve, extrém hideg hatások ugyanolyan károsak lehetnek, mint maga a túlmelegedés. Hideg környezetben sem szabad használni, mert a hideggel körülvett forró gép komoly károkat szenvedhet.

Alternatív megoldás:
- jó megoldás lehet a hűtőrendszer továbbfejlesztése. Belső átalakítás (ventilátor csere, ventilátor fordulatszámának növelése) és külső kiegészítő hűtés is rendelkezésre áll már. Továbbá létezik vízhűtéses rendszer is a géphez, azonban ezek használata ellenkezik a garancia szabályaival, így mindenki csak és kizárólag saját felelősségre alkalmazza őket!

 
4. A negyedik szakasz pirosan villog
Oka: Hardware hiba
( )
( )
A konkrét hibaforrást a képernyőn látható hibakód jelzi. Ha a képernyő fekete, vagy csak szeretnénk többet megtudni a hiba forrásáról, akkor kövessük a lentebb található lépéseket a „Másodlagos hibakód" megjelenítéséhez.

E45: Ismeretlen (talán a dahsboard frissítéssel kapcsolatos probléma)

E64: DVD Drive hiba.... DVD időtúllépés, hibás firmware, dvd f/w chip nélkül, stb...

E65: DVD Drive hiba.... DVD időtúllépés, hibás firmware, dvd f/w chip nélkül, stb....

E66: DVD Drive hiba: a DVD nem felel meg annak az elvárásnak, amit a dashboard szeretne, vagy a firmware régebbi, mint a dashboard, és ez okozza a hibát. Győződj meg arról, hogy a gépben lévő DVD meghajtó az, amelyik eredetileg is volt benne. Általában a gyári FW visszaállítása helyre hozza a hibát!

E67, E69, E79: HDD hiba... Lehet a probléma magával a merevlemezzel, vagy egy belső csatlakozójával, próbáljuk meg kivenni és a nélkül folytatni a játékot

E68: HDD hiba... lehet a probléma magával a merevlemezzel, vagy egy belső csatlakozójával, próbáljuk meg kivenni és anélkül folytatni a játékot. De lehet, hogy a merevlemez eeprom-al van a gond.. Egyesek szerint lehetséges, hogy a ventilátor a hibás.

E71: valószínű a dashboard frissítéssel kapcsolatos hiba, most még nem tudjuk pontosan, hogy mit jelent, a legjobb megoldás, az hogy visszaküldjük a Microsoftnak javításra

E72: (egyelőre ismeretlen)

E73: (egyelőre ismeretlen)

E74: AV kábel hiba... A hiba az AV kábellel van, próbáljunk ki egy másikat. (lehetséges, hogy a belső AV encoder chipel (ANA) van a gond)

E76: (egyelőre ismeretlen)

5. Másodlagos hibakódok
A hardware hibákat pontosan meg lehet határozni egy rejtett kóddal, amit az alábbiak alapján lehet előhozni:
- Kapcsoljuk be a gépet és várjuk, meg amíg a 3 led elkezd villogni.
- Nyomjuk meg és tartsuk benyomva a „szinkronizáló" gombot. Ez az a pici fehér gomb, amely segítségével lehet összeegyeztetni a vezeték nélküli írányítókat a géppel. Miközben nyomva tartjuk a gombot, nyomjuk meg a tálcanyitó gombot (Eject).
- A ledek ekkor megmutatják a négyjegyű titkos kód első számjegyét (hogy hogyan, arról később)
- Engedjük el a tálcanyitó gombot és nyomjuk meg újra.
- A ledek ekkor megmutatják a négyjegyű titkos kód második számjegyét.
- Engedjük el a tálcanyitó gombot és nyomjuk meg újra.
- A ledek ekkor megmutatják a négyjegyű titkos kód harmadik számjegyét.
- Engedjük el a tálcanyitó gombot és nyomjuk meg újra.
- A ledek ekkor megmutatják a négyjegyű titkos kód negyedik számjegyét.
- Engedjük el a tálcanyitó gombot és nyomjuk meg újra.
- Ekkor a ledek visszaállnak a hármas villogásra.

A ledek villogása alapján pontosan meg lehet határozni a kód mindegyik számjegyét külön-külön. A számjegyeket összeolvasva megkapjuk a titkos másodlagos hibakódot. Az alábbi séma alapján kell értelmezni a fényjeleket.

- Mind a négy villog: 0
- Egy lámpa villog: 1
- Két lámpa villog: 2
- Három lámpa villog: 3

0001: tápegység hiba

0002: hálózati csatlakozó hiba

0003: (egyelőre ismeretlen)

0010: túlmelegedés

0011: túlmelegedés - ha ezt az után kapjuk, hogy szétszedtük a konzolt, győződjünk meg róla, hogy mind a nyolc, hűtőbordát rögzítő csavart rendesen visszacsavaroztuk a helyére.

0012: túlmelegedés

0013: túlmelegedés

0020: (egyelőre ismeretlen, valószínűleg túlmelegedés)

0021: DVD meghajtó hiba, nagy valószínűséggel a firmware flash miatt

0022: GPU vagy RAM hiba! 99%-ban javíthatatlan a gép!

0023: (egyelőre ismeretlen)

0101: (egyelőre ismeretlen)0102: ismeretlen hiba, egy nagyon valószínű elmélet szerint a RAM, CPU vagy GPU nincs rendesen az alaplapra forrasztva. Ha garanciális a gépünk, semmiképpen se nyúljunk hozzá! Volt azonban akinél működött az, ha az AV kábelt „HDTV" módról „TV"-re kapcsolta.0103: (még nem ismert) Az esetlek 99%-ban GPU felszakadás áll a háttérben, javítható a 50-50%, hogy javítható a gép!

0110: Memória probléma / memória túlmelegedés (lásd 0102:

0200: (egyelőre ismeretlen)

1000: (egyelőre ismeretlen)

1001: (egyelőre ismeretlen)

1002: (egyelőre ismeretlen)

1003: merevlemez hiba. Vagy a merevlemezzel van hardware-es hiba, vagy a külső csatlakozással. Próbáljuk meg eltávolítani a gépről, és nélküle játszani.

1010: merevlemez hiba, okozhatja egy hibás vagy hiányzó EPROM (törölhető csak olvasható memória chip)

1011: (egyelőre ismeretlen)

1012: (egyelőre ismeretlen)

1013: (egyelőre ismeretlen) talán egy rossz dashboard frissítés

1020: (egyelőre ismeretlen)

1021: (egyelőre ismeretlen)

1022: AV kábel hiba, próbáljunk ki egy másik AV kábelt (lehet egy rossz kódoló chip is)

1023: (egyelőre ismeretlen)

1030: (egyelőre ismeretlen)

1031: (egyelőre ismeretlen)

1032: (egyelőre ismeretlen)

1033: (egyelőre ismeretlen)