Netfigyelő: PS4 vs Xbox One

Netfigyelő: PS4 vs Xbox One

Avagy melyiket vegyem meg? (Már ha megvehetném.. )

Mivel nem mindenki tud angolul, vagy van ideje mindent elolvasni, megnézni, azoknak készül ez az írás. Felhívom mindenki figyelmét, hogy az itt következő sorok _NEM_ az én véleményem, hanem nagyobb külföldi médiák tesztjeiből összeollózott montázs.

Xbox One:

Maga a konzol.. Bocsánat, nem konzol. Multimédiás eszköz, ami lejátszik játékszoftvert is...
Akkor el is érkeztünk a mindenki által megemlített dologhoz. Az MS több dolgot akart belezsúfolni a nextgen gépébe (mára pont jelen gen), mint amivel meg tudtak küzdeni. Menet közben pont a legfontosabb dologról feledkeztek el, a játékosról.
A gépek formája és mérete nem témája jelen cikknek, ezt mindenkinek saját szája ízlése szerint kell megítélnie.
Az One teljes multimédiás center, és közösségi hub. Teljes egészében a netkapcsolatra építve. Ha esetleg az elveszik, a képességei ¾-e használhatatlan. Tudjuk, mai világban a net alap, de ezért mégis.. A doboz magában rejt egy X One-t, a kiszolgáló tápot és kábeleket (végre adnak hozzá HDMI kábelt), egy Kinect 2.0-át, és az újradizájnolt kontrollert. A gép méreteit tekintve NAGY, lcd tv alatt nem fér el. A Kinect a csomag kötelező része a hangvezérlés és mozgás lekövetés miatt. Ez mára jóval fejlettebb lett. Precízebb mozgás követés, kisebb tér szükséglet, több játékos megkülönböztetése, stb.. Ha egyikre sincs szükséged, felesleges kiadás, és extra porfogó, mert a gép nélküle nem nagyon akar üzemelni. A joy egybe hangzó vélemények szerint baromi jó, bár az akksi megint kérdő jel lett, mert beépítésre került...

A teljesség igénye nélkül: Közösségi portálok és integrációk támogatása, hangvezérlés (teljes) : itt tegyünk is egy kis kitérőt A funkció csak az anyanyelvi angolt támogatja, azt szinte hibátlanul. A gond ott van, ha nem beszélsz, vagy nem akarsz utasításokat adni. A joyyal a menü használat kényelmetlen, és nehézkes. A menü a megszokott Win8-Tablet imigráció származéka. Csempék, és reklámok mindenütt. Online mozi és zene kölcsönzés, ip tv-s funkciók.. stb. Multitasking, és smarglass alkalmazások szintén az alapokhoz tartozik. Azért itt meg kell említeni, ami azért kicsit viccesen veszi ki magát, hogy a _MINDEN_ platformon ingyen használható alkalmazáshoz, mint a Skype, és Exploler a Gold fizetős tagsághoz kötött, csak ezen megléte mellett használható. Az már megint más kérdés, hogy az Exploler olyan, mint desktop PC-n: borzalmas és baromi lassú.

Játékok:

A nyitócímek közül csak a platform exkluzív címek, amik talán az One felé billenthetik a döntésed. Forza Motorsport 5, ami mindig is egy baromi jó játék volt, most is jól sikerült, bár többen keveslik a hozzá készült 13 pályát. A játék csodaszép, stabil 60Hz-n fut. Killer Instinct: bunyós stuff, arcade kombó őrület. A régi fanok nehezen emésztik, más mint az oldschool. A játék mechanika viszont jó, és élvezetes. Free to play üzleti elgondolás alapján a teljes játékért fizetni kell 40 dollárt. Anélkül csak pár karakterrel csapathatunk. Ryse: ahogy a visszajelzések jöttek az E3 után, kb azt kaptuk, amire számítani lehetett. Ez inkább techdemó, mint játék. Csilli villi gombnyomkodós agyatlan hentelés übergyenge háttér sztorival. (Az élőszereplős kissorozattól meg röhögő görcsöt kaptam.) Más említésre méltó exkluzív nincs.

Köztes konklúzió: a gép teszi a dolgát, szórakoztat. A hozzá készült játékok is ezt teszik. Ha nincs otthon számítógéped, settop box-ot, tableted, okos telefonod, és még játszani is akarsz, akkor ez a Te géped. Viszont fel kell hívjuk a figyelmed két apró dologra. A gép elveszítette a mögötte álló koncepció miatt az eszenciáját, mint játékkonzol. Valamint a beágyazott szolgáltatások (netes multi médiás szolgáltatások) több mint fele _NEM_ fog menni jó eséllyel kishazánkban a lokális korlátok miatt.

PS4:

A konzol méretében majd fele akkora, mint a konkurens, beépített táppal rendelkezik. Több féle bundle kapható. Itt nem a játékokra gondolunk, hanem a kiegészítőkre, mint kamera, extra joy, stb. Az alapcsomag ára a konkurens családéval ellentétben majd 20%-al olcsóbb. A doboz tartalma a következő: gép, kábelek, és a DualShock 4, ami a legtöbb változáson esett át. Visszajelzések alapján sokkal kényelmesebb lett, az új funkciógombok is hasznosak, analógok precízek, ravaszokról már nem csúszik le az ujj. A touchpad-ról (tapipad) még sok következtetést nem lehet levonni, mivel kevés szoft használja, és az is felemás élménnyel.
A gép homlok egyenest más üzletpolitikát követ. Játékosok készítették a játékosoknak. A koncepció teljes egészében erre épít. A gép erősebb, mint az One. Gyorsabb is, de kevesebb szociál, és multimédiás dolog van. Az új menü nagyon gyors és kényelmes. Az alap közösségi funkciók itt is megvannak. Teljes szimbiózisban van a család handheldjével (kézi konzol) a PS Vitával. Az itt említhető legjobb funkció „Vitán”  felül is a Remote Play. PS4 játékokat játszhatsz hálózati kapcsolattal a kézi konzoloddal. Többé nem gond, ha nem akarsz kiszakadni a játékból az asszony Barátok Közt műsora miatt.. Laughing out loud A gép 500 Gb-s HDD-vel érkezik, ami előre láthatólag nagyon gyorsan szűk lesz, a nagy méretű szoftok miatt, ugyanis minden telepít. A merevlemez szabadon cserélhető. Pozitívum, hogy pl letöltés közben is el tudjuk kezdeni a játékot egy bizonyos százalék után.

Játékok:

Az üzletpolitika leghálásabb része következik. A Sony támogatja az Indie (független kis játékfejlesztő cégek) piacot teljes egészében. Számos cím máris elérhető, és nagyon sok bejelentve. Sajnos van negatívum is: fizetős lett az online multi móka, immáron itt is PS+ (Plus) előfizetés ellenében nyomhatjuk a haverokkal. Cserébe számos funkciót kapunk, ami már régóta váratott magára (pl: party chat). Tovább folytatódik a sikeres Instant Game szolgáltatás (ingyenes játékok az előfizetőknek), amiből rögtön kettő is jár a gépet megvásárlóknak (lentebb).
Killzone: a zászlós hajó, mely reprezentálja, hogy mi is várható a next-most már jelengenes konzoltól. És ez még csak a kezdet. A játék maga azért megosztotta a szakmai közönséget. Nem biztos, hogy szimplán a graf hozza, amit elvársz a játéktól. Knack: akció platformer, Kameo szellemi utódjának szánták. Nem rossz, de közel sem akkora, mint az előd. Resogun: (ingyenes PS+hoz) shootem’up, gyönyörű, immerzív.. Contrast: (ingyenes PS+hoz) egyedi platformer, aranyos sztorival. Mindkét játék nagyon jó teszteket kapot. Még egy apróság.. A géphez kapsz egy hónap ingyenes PS+-t bizonyos ideig.

Köztes konklúzió: ez az igazi nextgen konzol. Itt a potenciál, amire azt mondod, hogy ettől nextgen a nextgen. Pont azt teszi, amit elvársz, és pont úgy ahogy azt elvárod tőle. ÉRZED, hogy ez az egész érted, a hardcore (keménymag)játékosért készült. Sajnos a szoftver kínálat nem sikerült túl fényesre, de ha visszatekintünk, szinte egyik PS új belépő sem büszkélkedhet ennél sokkal jobbal. (Az abszolút csúcstartó PS2 még ennél is rosszabbul állt, és nyitott!)

Végső verdikt:

Xbox One kompromisszumokat volt kénytelen kötni, hogy TV-t nézhess játék közben.. Nem biztos hogy ez túl jó ötlet volt. A PS4 valószínűleg ezért van jelen pillanatban eladási előnyben. Első két nap az Amerikai kontinensen 1 millió darabszám.. Várható volt. Nagyon szép premier. Valamint az ár és erőfölény is jelentősen befolyásolhatja kettejük harcát. Sajnos ismételten az Xbox One húzza a rövidebbet. Itt már csak a játékos, vagyis a Te ízlésed lehet lehet még kérdőjel. Tény, hogy mindkét brand exkluzív címei rendelkeznek egy egyedi ízvilággal. Van aki Halo, van aki Uncharted... És ez így van jól. DE! Beszéljünk egy újabb tényről. Multiplatform címek. Minden játék jelentősen _SZEBB_ a Sonyi konzolján. Részletesebb, magasabb felbontásban, és nagyobb képfrissítési rátával fut. A net tele van ilyen összehasonlító viedókkal. Vegyük azonban figyelembe, hogy mindkét gép sajátos színvilággal operál, mint ahogy már azt is megszokhattuk.
Egyik gép premierje sem volt zökkenőmentes, hibák keserítik meg a játékosok életét. Igaz, egyik géppel kapcsolatosan sincs túl kirívó eset. Meghibásodási ráta 1% alatt. Ezeket gyorsan, és hathatósan konpenzálják. A gond az, hogy sok bejelentett, premierre igért cím csúszik, ami talán mégsem akkora baj, ha ez a minőségen megmutatkozik. És számunkra, magyaroknak a legnagyobb keserűtabletta: Magyarországon mindkét gép csak később jelenik meg hivatalosan. PS4 December 13.-án debütál, míg az Xbox One-ról még biztos időpont sincs... December, tavasz, illetve jövő ősz van terítéken. Reméljük minél hamarabb.

December 13.-án lesz egy PS4 Unboxing (kicsomagoló, első élmény) videó, majd pár napra rá egy részletes vélemény írás.

Köszönöm a figyelmeteket!

Laja X

XboxKlub.hu

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Hozzászólások: 2833
Csatlakozott: 2009-01-23
Skill: #####

Valamivel kell nézni azokat a hmmm...sorozatokat is nem? Laughing out loud
_____________________________________________
Bp.11.ker

Válasz erre: leo58, 2013, december 11 - 16:05
leo58 képe
Adminok
Hozzászólások: 1534
Csatlakozott: 2007-02-22
Skill: #####

Ugye a Microsoft next-gen konzolját 500 GB-os merevlemezzel szerelik, de ez nem jelenti azt, hogy hozzáférhetünk a teljes kapacitáshoz. A jelek szerint csupán 362 GB-tal rendelkezhetünk szabadon.
Az Xbox One merevlemez-kapacitásának adatai csupán tájékoztató jellegűek, hiszen hiába 500 GB-os a háttértár, amikor ebből úgy 140 GB-ot kisajátít magának a rendszer. Az IGN osztott-szorzott és arra a következtetésre jutott, hogy a felhasználók csupán 362-365 GB területtel rendelkezhetnek szabadon.

Összehasonlításképpen megjegyezzük, hogy egy 1 TB-os vincseszterrel felvértezett Windows 7-es PC-n 931 GB kapacitással rendelkezünk, szóval az arányok sokkal rosszabbak az Xbox One esetében. A felhasználói felület, az előretelepített alkalmazások csak úgy falják a területet.

_____________________________________________________
PSN ID: Leo58hun
Szabályzat, XBSLINK.

Laja X képe
Adminok
Teszterek
Forditok

Hozzászólások: 6021
Csatlakozott: 2006-07-12
Skill: #####

Igaz, de attól még megvadulhatsz.. Eye-wink

_____________________________________________________

X360 Slim-Fat és Egyéb konzol okosítás Tolna Megyében Eye-wink

Samurai Spirits! >:)

Válasz erre: Munez, 2013, december 10 - 20:25
Munez képe
Adminok
Hozzászólások: 9451
Csatlakozott: 2009-03-20
Skill: #####

Más projekt van egyelőre, de tudod. Eye-wink

_____________________________________________________

X360 fat és slim okosítás, RGH, RGX, Székesfehérváron

Válasz erre: Laja X, 2013, december 10 - 20:11
Laja X képe
Adminok
Teszterek
Forditok

Hozzászólások: 6021
Csatlakozott: 2006-07-12
Skill: #####

Ha meglesz, mindenképp szólj rám, elmennék jól megnézni. Eye-wink

_____________________________________________________

X360 Slim-Fat és Egyéb konzol okosítás Tolna Megyében Eye-wink

Samurai Spirits! >:)

Válasz erre: Munez, 2013, december 10 - 11:21
Munez képe
Adminok
Hozzászólások: 9451
Csatlakozott: 2009-03-20
Skill: #####

Még nem, pedig ígértek jó áron. Csak nem ért ide.

_____________________________________________________

X360 fat és slim okosítás, RGH, RGX, Székesfehérváron

Válasz erre: leo58, 2013, december 10 - 10:49
leo58 képe
Adminok
Hozzászólások: 1534
Csatlakozott: 2007-02-22
Skill: #####

Hehe. Nem tom, de imádom mikor mindenféle baromságot lehet olvasni. Laughing out loud
Am tényleg. Vettél Xbox One-t ? Smiling

_____________________________________________________
PSN ID: Leo58hun
Szabályzat, XBSLINK.

Válasz erre: Munez, 2013, december 10 - 09:40
Munez képe
Adminok
Hozzászólások: 9451
Csatlakozott: 2009-03-20
Skill: #####

One-ból az első nap eladtak 1 milliót, akkor, hogy fogyott 750k? Laughing out loud

_____________________________________________________

X360 fat és slim okosítás, RGH, RGX, Székesfehérváron

Válasz erre: leo58, 2013, december 10 - 07:03
leo58 képe
Adminok
Hozzászólások: 1534
Csatlakozott: 2007-02-22
Skill: #####

Michael Pachter, videojáték ország aktuális leghíresebb (hírhedtebb?) szakértője szerint fél millió darab géppel vezet a Sony PlayStation 4 konzolja a rivális Microsoft Xbox One előtt. A masinából becslések szerint eddig 1.25 millió darabot adtak el Amerikában és 700 ezeret a világ más országaiban. A Wedbush Securities elemzője azt mondja, az X1 750,000 példányban fogyott.

_____________________________________________________
PSN ID: Leo58hun
Szabályzat, XBSLINK.

Munez képe
Adminok
Hozzászólások: 9451
Csatlakozott: 2009-03-20
Skill: #####

PS3 is elvérzett. Eye-wink

_____________________________________________________

X360 fat és slim okosítás, RGH, RGX, Székesfehérváron

Válasz erre: leo58, 2013, december 2 - 15:10
leo58 képe
Adminok
Hozzászólások: 1534
Csatlakozott: 2007-02-22
Skill: #####

Ps4 azért lehet alacsony, mert már minden fanatikus beszerezte megjelenéskor... Gondolom én.

_____________________________________________________
PSN ID: Leo58hun
Szabályzat, XBSLINK.

Válasz erre: Munez, 2013, december 2 - 10:15
Stryder képe
Hozzászólások: 412
Csatlakozott: 2013-04-01
Skill: #

Az üzemidő az nem valami sok, mert van egy hangszóró is a kontrollerben és ki is van használva, ami plusz fogyasztást jelent a touchpad és a led mellett.
Sajnos nem tudok pontos számot, de sokkal jóval kevesebb, mint a PS3-é volt.

Válasz erre: leo58, 2013, december 2 - 08:48
Munez képe
Adminok
Hozzászólások: 9451
Csatlakozott: 2009-03-20
Skill: #####

Külföldön Forza 5-tel 499 euro a One. Ez nem annyira vészes. Csak itthon árulja az 576 180k-ért.

Nyitónak sok, az tuti, de megy az lejjebb.

USA Black Friday konzolos eladások %-ban:

Xbox One - 31%
Xbox 360 - 30%
PlayStation 4 - 15%
PlayStation 3 - 15%
Wii U - 6%
Wii - 1%

_____________________________________________________

X360 fat és slim okosítás, RGH, RGX, Székesfehérváron

Válasz erre: csakkibic, 2013, december 2 - 09:35
Hozzászólások: 2833
Csatlakozott: 2009-01-23
Skill: #####

Igen...és habár ez xboxklub--de hmm...én is ps4 párti vagyok( a csatát nemcsak az árkülönbség dönti el!(egy one áráért fullos-killzone+2 kontroller+kamerás pack-ot kapsz...és nemcsak ezért!)..ez van:kinek a pap,kinek a papné Laughing out loud --- Ja--a joy is jobban tetszik(már ps3-nál is jobban bejött!)-én azért lenyomtam pár fps és autós játékot mindkettőn(ps3 vs xbox360) Laughing out loud
______________________________________________
Bp.11.ker

Válasz erre: leo58, 2013, december 2 - 08:48
leo58 képe
Adminok
Hozzászólások: 1534
Csatlakozott: 2007-02-22
Skill: #####

Minden tesztnél aztmondták hogy nagyobb, kényelmesebb lett a DS4 controller. Üzemidőről tud valaki valami infót? Mondjuk azt olvast valahol hogy xbox one controller 1 hetet is kibír, de mi a helyzet a PS4 controllerel ? Azért az egyfolytában "pirító" led az elején csak fogyaszt, tapipad úgyszit.

_____________________________________________________
PSN ID: Leo58hun
Szabályzat, XBSLINK.

Válasz erre: Munez, 2013, december 2 - 06:57
Munez képe
Adminok
Hozzászólások: 9451
Csatlakozott: 2009-03-20
Skill: #####

Veled is csak többen vagyunk. Dodge

_____________________________________________________

X360 fat és slim okosítás, RGH, RGX, Székesfehérváron

Válasz erre: Laja X, 2013, december 1 - 22:08
Laja X képe
Adminok
Teszterek
Forditok

Hozzászólások: 6021
Csatlakozott: 2006-07-12
Skill: #####

Faxbúkra tettem fel két kibaxott közeli képet róla. Analógokat full újra tervezték. Nagyon penge. És a másik hátrány is teljesen eltűnt. A ravaszok.. Most már ergonóm, kényelmes, és precíz. Nem ajnározás, hanem pártatlan vélemény: PS4 joy jobb lett (hiba mentes) X One joy áttervezett, átrendezett, miniatűrizált, és ívesített. (Engem konkrét zavart az LB és RB íves kiképzése és egymáshoz ennyire közel húzása. Ettől függetlenül fogásra kényelmes a cucc.)

_____________________________________________________

X360 Slim-Fat és Egyéb konzol okosítás Tolna Megyében Eye-wink

Samurai Spirits! >:)

Válasz erre: Munez, 2013, december 1 - 21:10
sidocious képe
Főadmin
Hozzászólások: 6563
Csatlakozott: 2006-06-12
Skill: #####

hobbitok Laughing out loud

___________________________
Szabályzat :: GYIK/FAQ :: Fórum
Ezeket olvasd át mielőtt kérdeznél

Válasz erre: Munez, 2013, december 1 - 21:10
Munez képe
Adminok
Hozzászólások: 9451
Csatlakozott: 2009-03-20
Skill: #####

Kontrollerről bazseválj lszi. X-ét csak dicsérték, Ps-é meg ugye hobbitoknak készült eddig, Ps4-é milyen lett?

_____________________________________________________

X360 fat és slim okosítás, RGH, RGX, Székesfehérváron

Válasz erre: Laja X, 2013, december 1 - 20:30
Laja X képe
Adminok
Teszterek
Forditok

Hozzászólások: 6021
Csatlakozott: 2006-07-12
Skill: #####

Kinek ez, kinek az.. Én ma mindkettőt kipróbáltam.
Mindkettő jó gép. Itt már csak az exkluzívok döntenek. És azzal egyik sem áll túl fényesen. Konkrétan mindkettőnek egy-egy van, ami jó. PS4 Killzone, X One Forza 5. Pont. A többi csak töltelék.

_____________________________________________________

X360 Slim-Fat és Egyéb konzol okosítás Tolna Megyében Eye-wink

Samurai Spirits! >:)

Válasz erre: Munez, 2013, december 1 - 14:59
Munez képe
Adminok
Hozzászólások: 9451
Csatlakozott: 2009-03-20
Skill: #####

Killzone eddig se tetszett. Valószínű, hogy nem. Úgyis több cím One, ami boxon tetszik.

_____________________________________________________

X360 fat és slim okosítás, RGH, RGX, Székesfehérváron

Válasz erre: leo58, 2013, december 1 - 20:02
leo58 képe
Adminok
Hozzászólások: 1534
Csatlakozott: 2007-02-22
Skill: #####

Nah akkor gondolom veled nem fogok coop game-et tolni a Killzone vagy a Destiny, Division játékban..:-/

_____________________________________________________
PSN ID: Leo58hun
Szabályzat, XBSLINK.

Válasz erre: Munez, 2013, december 1 - 14:59
Munez képe
Adminok
Hozzászólások: 9451
Csatlakozott: 2009-03-20
Skill: #####

No...beszéltem pár One tulajjal. Egymástól függetlenül, mindegyik a Kinect-et emelte ki, mint nagyszerű újítás. Utána a kontroller következik.

Azt hiszem nálam el is dőlt a PS vs. One csata.

_____________________________________________________

X360 fat és slim okosítás, RGH, RGX, Székesfehérváron

Válasz erre: Laja X, 2013, november 27 - 20:48
Laja X képe
Adminok
Teszterek
Forditok

Hozzászólások: 6021
Csatlakozott: 2006-07-12
Skill: #####

Gondolom, csak elrettentésnek, és poénnak szántad..
Na az előbb említett ember véresen komolyan..

_____________________________________________________

X360 Slim-Fat és Egyéb konzol okosítás Tolna Megyében Eye-wink

Samurai Spirits! >:)

Válasz erre: leo58, 2013, november 27 - 13:56
leo58 képe
Adminok
Hozzászólások: 1534
Csatlakozott: 2007-02-22
Skill: #####

Én csak ide raktam, akkor mi vagyok Laja ? Laughing out loud

_____________________________________________________
PSN ID: Leo58hun
Szabályzat, XBSLINK.

Válasz erre: Laja X, 2013, november 27 - 13:38
Freeman képe
Hozzászólások: 599
Csatlakozott: 2012-05-24
Skill: ##

Olcsó,gyors,praktikus Laughing out loud

Válasz erre: leo58, 2013, november 27 - 12:03
Laja X képe
Adminok
Teszterek
Forditok

Hozzászólások: 6021
Csatlakozott: 2006-07-12
Skill: #####

Ezt nekem is kilinkelte egy gyökér a face profilomra. Mistrust
Ugyan ez javította a 360-ját törölközőbe csavarva, mert azt is a neten látta... Agyhalott.

_____________________________________________________

X360 Slim-Fat és Egyéb konzol okosítás Tolna Megyében Eye-wink

Samurai Spirits! >:)

Válasz erre: leo58, 2013, november 27 - 12:03
leo58 képe
Adminok
Hozzászólások: 1534
Csatlakozott: 2007-02-22
Skill: #####

Igy javítsd az olvasóhibás xboxod.. Laughing out loud

http://www.gamestar.hu/xbox-one-disc-drive-lemezmeghajto-fix.html

_____________________________________________________
PSN ID: Leo58hun
Szabályzat, XBSLINK.

Munez képe
Adminok
Hozzászólások: 9451
Csatlakozott: 2009-03-20
Skill: #####

Ez oké. De nálam pl. sima antennán jön minden, digitálisban. HD is, 5.1-ben.

_____________________________________________________

X360 fat és slim okosítás, RGH, RGX, Székesfehérváron

Válasz erre: Makk, 2013, november 26 - 15:38
leo58 képe
Adminok
Hozzászólások: 1534
Csatlakozott: 2007-02-22
Skill: #####

Hmm.. Ha már VS.. Csak nekem tűnt fel hogy sokkal kevesebb ps4 meghibasodasról, hibákról lehet olvasni mint XO-ról ?

_____________________________________________________
PSN ID: Leo58hun
Szabályzat, XBSLINK.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.